Journey

02 December 2011

Cara buat sujud syukur







Bissmillahirrahmanirrahim


Hari ni aku rasa macam nak share benda ni dekat followers yang tersayang mahupun readers hek hek . Korang pernah tak buat sujud syukur? Aku pernah dua kali je,kadang kadang aku pun confused macam mana nak buat sujud syukur ni . 


Search punya search,baru aku perasan selama ni,sujud syukur aku salah . Haih *mengeluh . Tapi tak apa :D ,kali ni aku dah post benda ni harap ia akan memberi manfaat kepada korang semua,insha-Allah


Senang sebernanya sujud syukur ni  hehe


Rukunnya 
1 Niat 
2 Takbiratulihram 
3 Sujud 
4 Memberi salam 

Syarat-syaratnya 
Disyaratkan sujud syukur dengan beberapa syarat : 
a. Suci dari hadath besar dan kecil 
b. Suci dari najis samaada di badan, pakaian dan tempat 
c. Menghadap ke kiblat 
d. Menutup aurat 


Cara-cara melakukannya. 

Pertama : Niat, SAHAJA AKU SUJUD SYUKUR KERANA ALLAH TAALA 
Kedua : Mengangkat takbiratulihram, ( ALLAHUAKBAR ) 
Ketiga : Sujud, sepertimana sujud dalam Solat 

Bacaan dalam sujud 
1. SUBHANALLAH WALHAMDULILLAH WALA ILAHA ILLALLAH HUWALLAHU AKBAR (3x)

2. Kemudian berdoa di dalam hati dalam bahasa melayu (peringatan kalau dilafazkan dalam bahasa melayu batal sujud syukur tersebut) 

A. YA ALLAH KAMI BERSYUKUR DI ATAS KURNIAAN DAN NIKMATMU 










21 comments:

padin said...

alhamduLILLAH..syukran jazilan..coz kongsi ilmu..jazakaLLAH bikhair..

Anonymous said...

Syukran ya ukhti, di

Anonymous said...

Syukran ya ukhti di ats ilmu yg dikongsi bersama, moga sama2 dpt pahala dan rahmah dari Allah

NA Yeene said...

Assalammualaikum .Thanks for the info , sis :)

nur dman said...

terema kaseh,utk ilmu ni..:) alhamdulillah..

myrah said...

terima kasih beri ilmu.baru sya taw nk buat..jom kunjungi blog sya

Rozaimi Roman said...

Subhanallah...

Rozaimi Roman said...

Thanks sahabat

Ibu Qiqi said...

Thanks dear for the sharing :)

JoHn said...

Tq boss...baru nak blajar cara sujud syukur sbb esok nak nikah...heheheeh

Ahya Emerald said...

Terima kasih. Jazakillah~ :)

Koleksi Seri An - Nur said...

alhamdulillah . terima kasih yaa ukhti :)

Koleksi Seri An - Nur said...

alhamdulillah . tq

mamaAsh said...

tq bbyk....nk guat sujudnsyukur sempena anak dpt 5A n dpt msuk sbp.lg satu sy lulus pekse semster...alhamdulillah....terima kasih perkongsian ilmu

Ayu Bingham said...

Terima kasih sebab share... :)

THE BARANG BAIK . BLOGSPOT said...

Alhamdulillah...Terima kasih Nazyrah

ZzappeL said...

Alhamdulliah... trimaksih sahabat ^.^

ZzappeL said...

Alhamdulillah... trimaksih sahabat ^.^

hazie said...

syukran.
alhamdulillah dah tahu camane.

SheilaSamah said...

TERIMA KASIH

SheilaSamah said...

Alhamdulillah. Terima Kasih